Защита за посевите без пестициди

Все повече земеделци у нас се насочват към природни методи за растителна защита на своите култури. Стремежът е освен ограничаване на химията в земеделието, така и пестене на средства. Такава е идеята на Пламен Генчев, който обработва 25 хил. дка земя в община Сливо поле. Отглежда царевица монокултурно на поливни площи с капкова напоителна система. Заради липса на сеитбооборот миналата година на голяма част от площите му царевичният стъблен пробивач е нанесъл щети на посевите, обяснява той. – Наложи се да пръскам с инсектициди, които така и не свършиха работа. Всичко, което е екологично чисто, е много по-добро. Затова реших да третирам с трихограма. Това е бъдещето.“

Пламен Генчев, зърнопроизводител: Новите тенденции са да отпаднат пестицидите

 

“Органик Инвест Био Защита” е първата компания у нас, която стартира възраждането на производството на биоагенти за земеделието. „Цената, която ни предлагат от “Органик Инвест Био Защита”, е добра и ще се съобразим с препоръката им за трикратно внасяне на трихограмата“, допълни Пламен Генчев.

(Снимка на трихограма яйца)

Александър Димитров е представител на една от най-големите земеделски кооперация у нас – тази в русенското с. Бръшлен. Над обработваемите им площи също беше разпръсната трихограма. „Това е нещо, което е работило преди много години. До 1990 г. България е притежавала 8 лаборатории, които са произвеждали трихограма. Използвала се е в бившите ТКЗС-та и АПК-та. Това е нещо, което е работещо и много надеждно. Още повече, че в момента знаете какви кампании текат в Европа за спиране на фунгициди, инсектициди и ние с колегите сме съгласни. При това, че инсектицидите не вършат работа, защото повечето от тях са с контактно действие и нямат ефект. В новия програмен на ОСП силно се лансира зелената идея, което означава възможно по-малко пестициди в земеделското производство.“, посочи Александър Димитров. Той признава, че от доста време търсел литература как по биологичен начин да води борбата с неприятелите в полетата на кооперацията, докато не разбрал за “Органик Инвест Био Защита”.

Александър Димитров: Смятам, че биоагентите са бъдещето в растителната защита

Известно е, че борбата срещу нощенката и царевичния стъблопробивач е много трудна. Пораженията могат да бъдат много големи, уточни агрономът на “Органик Инвест Био Защита” Ивайло Тодоров.

100 % защита

Трихограмата е биоагент – яйчен паразит върху яйцата на царевичния стъблопробивач и нощенката, който спира жизнения им цикъл и не им позволява да се излюпят. По този начин намалява популацията под прага на икономическа вредност. Нощенката навлиза през свилата в кочана и съответно редуцира добивите от 5 до 15-20 %. Ларвата на царевичния стъблопробивач, като се излюпи, навлиза в стъблото и нанася тежки повреди, като прегризва растението и нарушава развитието му.

Съветът на Ивайло Тодоров е борбата с неприятелите да започне още с летежа им. Технологията включва трикратно третиране през 12 дни с трихограма, за да се поддържа популацията. Това става с безпилотни самолети, като маршрутът им се определя от дигитална карта, предоставена от съответния производител. Количеството е 1,860 мг/дка. През първите 2 дни се излюпват 50% от трихограмите, до четвъртия ден – 30% и на 6-тия ден се излюпват останалите 20%. Целта е по-дълго време да има контрол върху нощенката и стъблопробивача.

Людмил Стоянов, търговски директор на “Органик Инвест Био Защита”: Ако се внесе навреме, трихограмата може да унищожи вредителите на 100%.

„Тази година ще внесем в слънчогледа и царевицата на производителите в страната около 170 кг трихограма. Това са около 13 милиарда и 700 млн. яйца, от които 10 млрд. ще се излюпят женски трихограми, а всяка една от тях ще снесе средно по около 100 яйца. Реално ще се излюпят 13,7 млрд. трихограми, което означава, че няма да се излюпят 13,7 млрд. гъсеници, които да нанасят поражения по земеделските култури.

Или иначе казано, стотици хиляди тонове продукция ще бъде пощадена от вредителите“, обясни Людмил Стоянов, търговски директор на “Органик Инвест Био Защита”.

Биологичната борба в посевите е 3-4 пъти по-евтина от химическата. И това при положение, че не се унищожават полезните насекоми като хищни акари, калинки, които са наши приятели, обясни още Людмил Стоянов.

Биоагентите имат голямо бъдеще. По времето на социализма сме били на едно от първите места в света по производството им. Тогава сме произвеждали около 28 биоагента. В европейската и световната практика се използват много биоагенти, с което се намалява използването на химия.

 

 

Споделяйте в социалните мрежи: