f.a.q.

вие имате въпроси. ние имаме отговориТЕ

Тук може да намерите отговорите на най-често задаваните въпроси, свързани с работата на трихограма.

Ако имате други въпроси, може да ни ги изпратите на имейл: office@trichogramma.bg

По какви растения и култури може да се използва трихограма

По всякакви растения и култури, но трябва да се знае, че трихограма (миниатюрни осички с размер до 0.3 мм) работи СРЕЩУ яйцата на вредителите. Т.е. важно е какъв е вредителят, за да се определи точно какъв вид трихограма или микс от видове, както и съотношението на видовете трихограма. За това е много важно да знаете срещу какъв вредител се борите.

Колко време след получаване може да се съхранява трихограмата

След като получите контейнер за ръчна колонизация с трихограма е желателно той да се постави веднага, тъй като става въпроса за яйца на жив организъм. 

Ако няма такава възможност, тя може да се съхранява в рамките на до 48 часа в хладилник (обикновен домашен) при температура 4-8 градуса. Трихограмата е безопасна за всички продукти намиращи се в хладилника, както и за здравето на човек!

Трихограмата може да издържи повече време при тези условия, но нейната ефективност може да намалее.

Отваря ли се контейнера за ръчна колонизация за да може трихограмата да излезе

Не, контейнерът не се отваря! В него има яйца на трихограма и те трябва да бъдат защитени както от пипане, така и от други насекоми и организми. Трихограмата, след като се излюпи от яйцето, излиза през отворите в картонената кутийка и започва да търси яйца на вредителите.

Колко често се третира с трихограма

В зависимост от вредителите. Обикновено се третира няколко пъти, през 10 до 20 дни. На всяка опаковка за ръчна колонизация има подробно описание, съобразено с вида вредител, срещу който се борим.

Опасна ли е за здравето на хора и домашни любимци трихограма

Не, трихограмата е напълно безвредна и не е опасна за здравето на човек или домашните любимци. Тя представлява микроскопична осичка с размер до 0.3 мм и се храни единствено с яйца на вредители. Ако няма храна, тя не може да живее. Следователно, след като изпълни своите природни функции, тя умира.

Трихограмата не може да ухапе, ужили, нарани или да причини каквато и да е вреда, тъй като е микроспична и за нея, хората и животните, природно не представляват интерес.

Вреди ли трихограма на пчелите и пчелните семейства

Не! Трихограмата е микроскопична осичка и физически не може, а и не е в нейната природа, да се конфронтира с пчели. Напротив, и в момента се правят опити за да бъде доказано, че трихограма може да се справи с акарите при пчелите.

Когато земеделски площи около пчелни семейства се третират с природни биоагенти, каквато е трихограма, се запазва био разнообразието и естествения природен баланс в почвите и растенията в региона. За разлика от използването на химия, която унищожава както вредните, така и полезните насекоми, трихограма се храни единствено и само с яйца на определен тип вредители – молци, пеперуди, нощенки.

Ние разбираме, че използвайки трихограма във все повече земеделски полета, допринасяме за опазването на биоразнообразието, включително и опазването на живота на едни от най-полезните за човечеството насекоми – пчелите.


В кой момент трябва да сложим контейнер за ръчна колонизация в дома, градината или на полето

Колонизацията с трихограма започва веднага, след като бъде установен летеж на вредителите. Напомняме, че тя работи върху яйцата на вредителите.

След като е започнал летеж и той е установен, започва и размножаването на вредителите. Следователно, това е момента, в който трихограмата вече може да намира храна (яйца на вредителите) и да работи.

Може ли да се полива при използване трихограма

Да, може! Въпреки изключително скромният си размер, трихограмата е умно насекомо и намира сигурно убежище при поливане или дъжд, както и при неблагоприятни метереологични условия. След като условията за нейното съществуване станат оптимални, тя се активизира и започва своята работа.

Може ли да се съчетава трихограма с препарати за растителна защита

Трихограма може да се прилага, не по-малко от 5 дни СЛЕД обработка с препарат за растителна защита. Никога не трябва да се използват заедно препарати (химия) и трихограма! Препаратите унищожават както вредителите, така и полезните насекоми!

При какви външни температури е активна трихограмата

Трихограма е активна в диапазона от 17 до 26 градуса, като през останалото време, тя се крие и чака благоприятни условия за да се активизира отново.

По колко кутийки или капсули е оптимално да се поставят

В зависимост от това дали е на открито или в оранжерия, както и от начина на колонизация, нашите препоръки са:

  • при използване на контейнери за ръчна колонизация навън, в поле или градина, в зависимост от плътността на растенията и тяхната височина, се поставят между 20 кутийки на декар
  • в оранжерии, в зависимост от височината на растенията, се поставят между 20 кутийки на декар
  • при ръчна колонизация с капсули, нормата е 20 капсули на декар
  • при колонизация с безпилотни летателни апарати и използване на капсули, нормата е 10 капсули на декар


Има ли схема на разполагане на контейнерите с трихограма на поле, градина или оранжерия

Има препоръчителна схема, но трябва да се отбележи, че всяко едно конкретно място има своите особености, които земеделеца трябва да отчете.

При използване на контейнери за ръчна колонизация, се спазва отстояние между 2 и 6 метра (в зависимост от височината на растение и гъстотата на засаждане). Ако растенията са на редове, кутийките се поставят шахматно на двата съседни реда. Кутийките имат обособена “закачалка”. Закачат се не по-ниско от 10 см. от земята. Обикновено се закачат в на първото разклонение.

При бостанните култури, препоръчително е използването на капсули. Те са изработени от биоразградим целулозен контейнер, устойчив на влага и температурни колебания, защитаващ яйцата на трихограма от хищници. Капсулите се разпръскват с безпилотни летателни апарати за големи площи или ръчно, като се спазва нормата 10 или повече капсули на декар.


Колко дълго живее трихограмата

Трихограмата съществува в природата, но концентрацията на нейната популация в естествената й среда, не е достатъчна и не може да окаже по естествен път положителния ефект при борбата с вредителите. Точно това е причината ние да отглеждаме в лабораторна среда, масово, тези полезни насекоми.

Трихограмата, както всяко живо същество, има свой жизнен цикъл. Яйце, ларва, какавида, възрастна трихограма, яйце и т.н.

За да съществува и да се размножава, трихограмата трябва да се храни. А тя е капризна и се храни единствено с яйцата на вредните насекоми – молци, пеперуди, нощенки, общо над 400 вида икономически значими вредни насекоми. Без храна, без да има около нея яйца на вредители, тя не може да съществува и нейният жизнен цикъл приключва. Трихограмата има къс жизнен цикъл, ако няма необходимите условия за хранене, размножаване и развитие – 3 – 4 дни.

Закъснял ли съм за третиране с трихограма

Никога не е късно за третиране с трихограма!

Различните неприятели от Разред Lepidoptera имат различен период на летеж и яйцеснасяне, като имат няколко поколения. Дори и да закъснеете с мониторинга и установяването на първоначалния летеж, третирането с трихограма винаги, гарантирано води до много по-добра защита на растенията и потиска популацията на неприятелите.

Все пак, колкото по-точно установите началото на полета на неприятелите, толкова по-добре ще опазите посевите си и реколтата ще бъде с по-добро качество и в по-голямо количество.

Ще избяга ли трихограмата при съседа?

Поради микроскопичните си размери – 0,3-0,7 мм., трихограмата не може да прелети повече от 10 м. Въпреки това, трихограмата е жив организъм, който се движи. Честният отговор е: да, възможно е да отиде и ще опазва и растенията на вашия съсед.

Важно е да отбележим, че колкото повече площи в един регион са третирани и защитени с трихограма срещу икономически важните неприятели, толкова по-малък ще бъде натискът на популациите на неприятели за всички земеделци.

Колко мобилни са неприятелите по земеделските култури и какво разстояние могат да изминат

Научно доказано, че представителите на Разред Lepidoptera, за едно денонощие при подходящи атмосферни условия могат да изминат 50-100 км. с помощта на въздушни течения.

Ето един любопитен факт: Рекордът е 1 500 км. за 36 часа от Мисисипи до Канада при Spodoptera frugiperda.