Доматен миниращ молец
Tuta absoluta

Разред Lepidoptera, Сем. Gelechiidae

Гостоприемници

Доматеният миниращ молец Tuta absoluta е изключително опасен неприятел по доматите, като напада и патладжан, фасул, картофи, пипер, украсни видове от сем. Solanaceae, черно куче грозде, татул и други.

Жизнен цикъл

В зависимост от условията на околната среда у нас развива 5 поколения годишно. Видът зимува като яйце, какавида или възрастно насекомо в почвата, в растителните остатъци или в други укрития. В отопляемите оранжерии доматеният миниращ молец се развива целогодишно. 

Яйцеснасяне

Женските снасят яйцата си поединично и по-рядко на групи, предимно по листата. Гъсениците завършват развитието си за 12 до 15 дни. Част от тях се спускат с копринена нишка и какавидират в почвата на дълбочина 1-3 сm, а останалите какавидират в копринени пашкули, върху листната повърхност или в мините. Какавидният период при температура 25оС продължава 6-8 дни.

Ларва

Гъсеницата при излюпването е белезникава. С нарастването оцветяването се променя в бледозелено до жълто-зелено. В последна възраст гръбната страна има розов оттенък, понякога като надлъжни и напречни ивици. При изхранване с черно куче грозде петното е доста по-голямо и черно.На дължина достига 7-9 mm. 

Какавидата при формирането си е зелена, а в последствие кафява, дълга 4-6 mm.

Повреда

 Излюпените гъсеници пропълзяват по растенията и навлизат в растителните тъкани, където се хранят и развиват, образувайки мини и галерии. Мините са къси и широки с екскременти в единият край. При масова поява, ларвите унищожават изцяло паренхима, оставяйки само епидермисите на листата. При преглед на повреден лист през преминаваща светлина мината, образувана между двата епидермиса, е напълно прозрачна и вътре може да се види и гъсеница. Галериите в стъблата причиняват деформации и забавят растежа на растенията, повредените цветове опадват.

Повредите по връхните пъпки забавят или изцяло спират растежа на растенията. 

Нападнатите нарастващи плодове се деформират, а зрелите загниват от развитието на вторични патогени.