Есенен армейски червей
Spodoptera frugiperda

Разред Lepidoptera, Сем. Noctuidae

Гостоприемници

Есенният армейски червей (Spodoptera frugiperda) е вид от разред Lepidoptera и един от видовете есенни молци, които се отличават с ларвния си жизнен стадий. Терминът „армейски червей“ може да се отнася за няколко вида, като често описва широкомащабното инвазивно поведение на ларвния стадий на вида. Той се счита за вредител и може да повреди и унищожи голямо разнообразие от култури, което причинява големи икономически щети. Научното му наименование произлиза от frugiperda, което на латински означава загубен плод, наречен така заради способността на вида да унищожава култури.

Огнищата на есенния армейски червей нанасят най-големи щети в края на лятото и началото на есента .

Възрастните пеперуди са с дължина от 32 до 40 mm от върха на крилото до върха на крилото, с кафява или сива предна част на крилото и бяла задна част на крилото. След като се появят, възрастните живеят около 10 дни, а понякога до 21 дни, като женската снася повечето от яйцата си в началото на живота си. Възрастните са активни нощем и се чувстват най-добре през топлите и влажни нощи.

Поради хранителните си предпочитания ларвите на есенния армейски червей могат да нанесат поражения на широк спектър от култури. Унищожаването може да стане почти за една нощ, тъй като първите етапи от живота на гъсеницата изискват много малко храна, а по-късните етапи – около 50 пъти повече. Поради тази бърза промяна в консумацията на храна присъствието на ларвите няма да бъде забелязано, докато не унищожат почти всичко само за една нощ. Някои примери за култури, които са обект на посегателство, включват памук, тютюн, сладка царевица, ориз, фъстъци и дори плодове като ябълки, портокали и много други. Списъкът на възможните източници на храна за червеите е обширен, така че щетите по културите са многобройни. При царевицата ларвите дори се заравят в кочана, за да изядат зърната.

Жизнен цикъл

Жизненият цикъл на есенния армейски червей завършва за 30 дни през лятото и за 60 дни през пролетта и есента; през зимата жизненият цикъл на тези гъсеници продължава около 80-90 дни.Броят на поколенията на молеца за една година варира в зависимост от климата, но за целия си живот женската обикновено снася около 1500 яйца. Тъй като ларвите не могат да навлязат в диапауза, те не могат да оцелеят при ниски температури.

Яйцеснасяне

Яйцето на армейския червей е с куполообразна форма и размери около 0,4 mm в диаметър и 0,3 mm на височина. Женските предпочитат да снасят яйцата си от долната страна на листата, но при висока популация те ги снасят почти навсякъде. При топло време яйцата се излюпват в ларви в рамките на няколко дни.

Ларва

Ларвите преминават през шест различни стадия, като всеки от тях се различава леко по външен вид и модел. Процесът продължава от 14 до 30 дни, отново в зависимост от температурата. Зрялата гъсеница е дълга около 38-51 mm.Това е най-разрушителният етап от живота им. Ларвите имат характерен обърнат Y-образен шев на челото.

Ларвите какавидират под земята в продължение на 7 до 37 дни в пашкул, който образуват от пръст и коприна. Продължителността на живот на какавидата зависи от температурата на околната среда.