[vc_section][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Ноќна пеперутка Autographa gamma L.

[/vc_column_text][vc_column_text]Многу распространета во Бугарија. Оштетува многу култури: црна рибизла, јаболко, круша, украсни растенија, сончоглед, пченка, зеленчук, компир.

Зимуваат како гасеници, кукли/кокон и пеперутки. Летот е од април до ноември. Просечната плодност на 1 женка е помеѓу 500–1500 јајца. Битно-положените јајца се растурени 1-2-3-6 јајца на долната страна на лисјата. Ова го отежнува нивното откривање од трихограмот (Trichogramma). Гасениците јадаат повеќе од 90 видови растенија. Во Бугарија има 3 потомства годишно. Прагот на економска штета е 10 гасеници/м2.

За да се добие прифатлива ефикасност од употребата на трихограма (Trichogramma), мора да се зголеми како стапката така и бројот на раселувањата.

Раселувањето е исто како и кај луцерката ноќница Discestra (Mamestra) trifolii, набљудувајќи ги резултатите од мониторингот со феромонски стапици. Во случај на масовно ширење и висока густина, потребно е да се направат 3 раселувања во области каде што ХТК е = 0,9–1,2. Во други области — дополнително раселување или зголемена стапка.[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][/vc_section][vc_section][vc_row][vc_column][vc_column_text][Sassy_Social_Share][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][/vc_section]