[vc_section][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Тъмна грахова листозавивачка  Laspeyresia nigricana F.

[/vc_column_text][vc_column_text]В Европа е повсеместно разпространена, както и в България.

Поврежда грах, фий, леща. Зимуват гъсеници в почвата в плътни пашкули. Какавидирането става напролет по време на бутонизация на граха. Масовият летеж е преди цъфтежа на граха -юни-юли. Женските се хранят с нектар и след 6-13 дни започват да снасят.

Важно! Женските снасят яйца поединично, рядко по 2-3. Снасят по долната страна на листата, по приличтниците, чашелистчетата, дръжките. Средната плодовитост на една женска е 180-250 яйца. Яйцеснасянето продължава 10-12 дни, което е много добро условие за разселване на трихограма.

Изследвания  (проф. Дрозда,2012-2016) показват висока ефективност на трихограмата, достигаща 78-90% паразитирани яйца за всяко поколение. Прагът на икономическа вредност е 25 яйца/м2. Гъсениците прогризват отвор в стените на младите бобове и проникват вътре, където се хранят и унищожават 4-5 зърна.

Разселване на трихограма. Разселване е необходимо там, където грахът се използва за консервиране, прясна консумация, детски храни и др. на базата на мониторинг с феромонови уловки. Разселването започва 4-5 дни след улавяне на 4-5 мъжки/уловка.

При благоприятни условия за развитието на трихограма се правят 2 разселвания в капсули – 200 капсули/ха, във всяка капсула има 350 трихограми. Второто разселване и след 7-8 дни.

Нашият опит показва висока ефективност на технологията, при това едновременно се контролира числеността и на нощенките – зимна, зелева, памукова, люцернова.

В районите с неблагоприятни условия за развитие на трихограмата, общата норма на разселване е същата, но се прави още едно разселване.[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][/vc_section][vc_section][vc_row][vc_column][vc_column_text][Sassy_Social_Share][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][/vc_section]