Зелева нощенка
Mamestra brassicae

Разред Lepidoptera, Сем. Noctuidae

Гостоприемници

 Среща се в цялата страна. Видът е полифаг и поврежда над 40 културни растения. Предпочита зеле, цвекло, салата, домати и пипер, но напада още репички, турнепс, царевица, слънчоглед, тютюн, житни, роза, малина и др., както и много плевели.

Жизнен цикъл

Градинската нощенка развива две поколения годишно и зимува като какавида в почвата. 

Яйцеснасяне

Женските снасят яйцата на купчинки от 40 до 100 от долната страна на листата по хранителните растения. Една пеперуда в продължение на 2-4 седмици снася от 400 до 1100 яйца, максимум 1500 яйца. Развитието на гъсениците продължава 30-40 дни, след което те какавидират в повърхностния почвен слой.

Ларва

Гъсеницата варира от зелена до сива или червено-кафява.Главата е жълто-кафява, с петно във вид на мрежа. Странично по тялото преминава жълта ивица. В зависимост от условията дължината на тялото достига от 28 до 40 mm.

Какавида

Какавидата е кафява, с дължина 15-20 mm.

Повреда

 Гъсениците първоначално изгризват малки отвори по листата, а по-късно грубо ги скелетират, но не навлизат в главите на зелките. При доматите те се вгризват в зелените плодове и се хранят с месестата им част. Пеперудите от новото поколение летят през юли и август, а гъсениците вредят по цвеклото, доматите късното зеле и други култури. Повредите от това поколение може да бъдат по-големи.