Карадрина или доматена нощенка Spodoptera exigua Hbn.

Поврежда повече от 120 култури: домати, картофи, памук, царевица, соя, зеленчуци, грах, патладжан, ябълка, дюля, акация, дъб, плевелни видове и др.

Зимува като какавиди в почвата. В България развива 3-4 поколения годишно. Пеперудите летят от май до ноември. Една женска снася 500-2000 яйца.

Яйцата се снасят на групи по 5-20-50 до 250 на долната страна на листата и покриват яйцата с власинки отделени от коремчето на женската.  Не покриват яйцата веднага, а 1-2,5 часа след снасянето. Гъсениците от 1-во поколение се развиват по плевели и по люцерната. Второто и следващи поколения повреждат генеративни органи, кочани на царевицата, питата на слънчогледа, плода на зеленчуци и други.

Разселването на трихограмата трябва да стане 1-3 дни до началото на снасяне. Така трихограмата ще успее да ги паразитира преди женската пеперуда да ги покрие с власинки.

Разселване на трихограма-същото както и при другите нощенки, важното е в кои райони. При благоприятни за трихограмата условия ХТК =0,9-1,2.

Там, където ХТК =0,5-0,8 или 1,3-1,7  се очаква по-ниска ефективност. Трябва да се използва само видът T. evanescens. Акцентираме върху това, че при разселване на трихограма в частни зеленчукови градини разселването трябва да е на поне 400 пункта на хектар по схема 5х5 м.  Трихограмата се разселва само сутрин или надвечер. Тя е активна между 7:00-11:00 часа и от 16:00-20:00 часа.

Феромонови уловки за определяне на нормата и сроковете за разселване. Два-три дни след улавяне на 3-4 мъжки пеперуди /уловка за първо поколение и 7-9 за второ, се прави разселване на трихограма.