Ливадна пеперуда Lоxostege stricticalis L. е най-опасният неприятел по слънчогледа

Повсеместно разпространена в България. Гъсениците повреждат растения от 35 семейства, особено слънчоглед, цвекло, бобови, житни треви, коноп, царевица и просо.

В България развива 3-4 поколения годишно. Летежът на възрастните е от април до октомври. Най-масов е летежът през юни-юли. Възрастните са активни при здрач и през нощта.  Една женска снася 150-160 яйца от долната страна на листатав. Яйцата се снасят разпръснато – поединично или в групи от 5-10 яйца, в продължение на 5-25 дни. Яйцата се паразитират от трихограма. Прагът на икономическа вредност е 5-10 гъсеници/м2. На слаби и проредени посеви – 3-5 гъсеници/м2. Гъсениците се хранят с надземните части на растенията, листа, цветове и завръзи, оплитайки ги с паяжинни нишки. Гъсениците извършват масова миграция. Какавидират в почвата, растителните остатъци във вертикално разположени пашкули.  Зимуват като гъсеници в пашкули в почвата. За ливадната пеперуда е характерно периодично масово намножаване.

vzrastno peperuda

Възрастно

jayca peperuda

Яйца

larva peperuda

Ларва

povreda peperuda

Повреда

Разселване на трихограма

Разпръснатото снасяне на яйцата затруднява женските на трихограмата, които имат слаба разселителна способност и не могат да търсят яйца на по-голямо разстояние. Затова при висока плътност на ливадната пеперуда са нужни минимум 3 разселвания.

Мониторинг с феромонови уловки. При улавяне на 2-5 мъжки/уловка – след 3 дни се разселва трихограма.

Капсулно разселване. При висока численост на неприятеля 1-2 разселвания за всяко поколение при норма  100 капсули/ха. В една капсула има 2000 трихограми, което е 4 г/ха.