Пченкарен црв (Ostrinia nubilalis Hbn.)

Економски важни штетници (фитофаги) во пченката:

Пченкарен црв (Ostrinia nubilalis Hbn.) е најопасниот непријател на пченката. Тој предизвикува биолошки и технички оштетувања:

— Во случај на биолошко оштетување, загубите на зрната од пченката достигнуваат 15–40%.

Покрај директното оштетување, како резултат од хранењето пченкарниот црв (Ostrinia nubilalis Hbn.), се создаваат услови за навлегување на патогени како вошки, фузариум, гниење на кочаните и др.

Техничките штети што ги нанесува се кршење на стеблата и кочаните како резултат на штетната активност (хранење) на пченкарниот црв (Ostrinia nubilalis). Ја отежнуваат механизираната берба — загубите достигнуваат 50-80%.

Родот Ostrinia вклучува околу 20 видови на штетници. Во Европа има 6 видови, од кои само пченкарниот црв предизвикува оштетување на пченката.

Во Бугарија, пченкарниот црв (Ostrinia nubilalis Hbn.) развива 1–2 генерации/потомства годишно.

Пченкарниот црв (Ostrinia nubilalis Hbn.) презимува во растителните остатоци (во тунелите во основата на стеблата) како целосно развиена гасеница. На пролет, пред пашкулите, гасеницата со гризење оформува тркалезна дупка од која ќе излезе возрасниот инсект/пеперутка. Пеперутките летаат активно на растојание до 2–3 км. Просечната плодност е 270–780 јајца.

Штетата од  Пченкарниот црв (Ostrinia nubilalis Hbn.) значајно се зголемува со зголемувањето на стапките на минерални ѓубрива, особено азот.

Оштетувањето на пченката од  Пченкарниот црв (Ostrinia nubilalis Hbn.) доведува до нагло зголемување на заразата од  главнја (Sorosporium reilianum ) и фузариум (Fusarium).

vzrastno-gr

Возрасен

jayce-gr

Јајца

Larva_1-gr

Ларва

Larva_2-gr

Ларва

probivach-1024x780-gr

Пченкарен црв

Povredi_2-gr

Оштетување

Povredi_1-gr

Оштетување

Povredi_3-fuzario-gr

Оштетување

Раселување на трихограма (Trichogramma) за контрола над пченкарниот црв (Ostrinia nubilalis Hbn.)

Снесувањето/положувањето на јајца кај  Пченкарниот црв (Ostrinia nubilalis Hbn.) започнува 2 до 7 дена по почетокот на летањето. Јајцата ги положуваат на долната страна на листјата во групи од 10–25–90 јајца.

Применуваме две методи за колонизација (населување) на трихограмот — слободен и капсуларен. Двата метода се практикуваат и се успешни со правилната примена на технологијата:

— Кај слободното раселување, трихограмата (Trichogramma). се колонизира на делови во форма на јајца од височина од 7–12 метри, со што јајцата се шират на голема површина од врвовите на растението до површината на почвата.

Трихограмата (Trichogramma). се адаптира во рок од 2–3 часа по колонизацијата и веднаш почнува да бара јајца во кои ќе ги снесе сопствените јајца.

Колонизацијата треба да се изврши навечер или рано наутро при температури од +14 до + 25 ° C.

Ефективноста на таквото раселување е огромна и моментална, но мора да се повтори – потребни се две или три преселувања на секои 4–5 дена. Со тоа се обезбедува поголем процент на уништување на јајцата што ги снел штетеникот во текот на периодот на положување јајца. Методот се применува во Канада, Кина и поранешните советски републики.

Капсулата претставува контејнер од целулоза, отпорен на влага и температурни флуктуации, гние односно се распаѓа во природа. Се колонизира од висина од околу 7-30 m (во зависност од летачкиот уред), 10 капсули на декар.

Кај раселувањето со капсула ја колонизираме трихограмата(Trichogramma), која е во три фази на развој (во Германија и повеќе), 1/3 се адаптира во рок од 2–3 часа; 1/3 — четвртиот ден; и 1/3 — на осмиот ден. Со оваа метода покриваме период до 12 дена со само едно раселување.

Првото раселување на трихограмата (Trichogramma) започнува кога прагот на фатените мажјаци ќе се достигне со светлосни и феромонски стапици, или со визуелна анализа, со густина од 2 до 2,5 грутки јајца на 100 растенија.