Ръждив молец
Orgya antiqua Linnaeus

Разред Lepidoptera, Сем. Erebidae

Гостоприемници

Гъсениците на Ръждивия молец вредят на овощни и ландшафтни култури, като ябълка, круша, череша, вишна, рози, планински ясен и т.н., а също и на горски дървета, като предпочитат върба, топола, бреза, лиственица. Те нанасят щети и на касиса, диворастящите рози, явора, липата, черната боровинка, боровинката. Съобщава се за незначителни повреди по детелината и соята. В овощните градини причинява вреди в зоната на развитие на 2 поколения. Гъсениците се хранят с кръгли пъпки, листа и цветни пъпки.

Среща се в Западна Европа (с изключение на Далечния север), Мала Азия, Монголия,

Китай (включително Тибет), Корея, Северна Америка (в горската зона)

Женските летят в следобедните часове; нелетливите женски обикновено изчакват мъжките на повърхността на пашкулите си, където става копулацията. Младите гъсеници от 1-ва – 2-ра възраст издържат на студове до -5 °C. Гъсениците мигрират пасивно на дълги разстояния с помощта на вятъра. Оптималната температура за развитие на гъсениците 20°C и долният праг на развитие -10°C. Долният праг на студоустойчивост на яйцата в диапауза през зимния период е -40°C. Резките температурни колебания през март и април причиняват смъртта на 98 % от яйцата.

Яйцеснасяне

Плодовитостта достига средно 130-350 яйца. Женските снасят яйцата наведнъж върху повърхността на пашкулите си. Яйцата са светлосиви.

Ларва

В географския район, където се развива само едно поколение, излюпването на гъсениците започва в началото на май. В географските райони, където се развиват две поколения, гъсениците се излюпват в края на април, 3-5 дни преди началото на цъфтежа на ябълката, и започват да се хранят с листата. В началото те скелетират листата, а след това изяждат кръглите листни пластини по краищата, като оставят само дръжките и централните жилки. Могат да повредят и яйчниците и младите плодове. Гъсениците са сиви, с червени брадавици и 5 четки от дълги кафяви косми. Периодът им на хранене трае 25-55 дни в зависимост от зоната. Гъсениците от второ поколение се развиват от юли до август.

Какавиди

Какавидирането се извършва в края на юли в зоната на едно поколение, в началото на юли в зоната на две поколения, в началото или средата на май в зоната на 3 поколения; в короните на дърветата, в пукнатините на кората на стволовете и клоните. Какавидите са жълто-сиви, без обвивки на крилата, разположени в прозрачен пашкул. Развитието на летните какавиди отнема 7-15 дни за мъжките, 10-22 дни за женските; есенните какавиди се развиват за около 20 дни. През септември молците от второ поколение летят и снасят яйца, които изпадат в диапауза до пролетта.