Ливадна пеперуда (Loxostege Sticticalis)
Днес земеделският производител Велизар Иванов подаде първият за сезона сигнал за атипично масово нашествие на Ливадна пеперуда (Loxostege Sticticalis) в землищата на Шабла и Дуранкулак. Нападнати от вредителя са полета със слънчоглед и царевица.
Вредителят беше установен от научният екип на “Органик Инвест Био Защита” и колегите ни от “BioAktiv & GreenAktiv” – нашият официален дистрибутор.
Тази година летежа на първото поколение Ливадна пеперуда е анормален, поради топлата зима. За съжаление, поради благоприятните атмосферни условия за развитие на вредителя, още първото му поколение е много силно. Видимо, на площ от 10 кв.м. се установяват между 15-20 и повече пеперуди. В резултат на това се очаква и силно второ поколение на Ливадна пеперуда в юли месец.
“Органик Инвест Био Защита” вече пристъпва към третиране с трихограма в землищата на Шабла и Дуранкулак.
Много важно за земеделците е да знаят, че ливадната пеперуда има способността да мигрира на разстояния десетки километри в търсене на храна. Вредителят напада листата на растенията и на практика ги обезлистява.
Според, Костадин Костадинов, председател на Асоциацията на Зърнопроизводителите в България, за миналата 2022г. щетите от Ливадната пеперуда възлизат на над 160 млн. лева.
С помощта на феромоновите капани и светлинните уловки се установя единствено началото на летежа на вредителя.
Нашият научен екип препоръчва при първите признаци на летеж от Ливадна пеперуда във вашите земеделски полета, незабавно да се свържете със съответния дистрибутор за вашия регион или да се свържете с нас по телефон или през нашата интернет страница: trichogramma.bg, за съвет или колонизиране с трихограма.
Напомняме, че Трихограма работи единствено върху яйцата на вредителя и е изключително важно да се приложи при яйцеснасянето.
Ако третирането с Трихограма не се случи в срок, трябва да се търсят други алтернативни методи за борба с вредителя.

За връзка с нашите регионални дистрибутори:

Фирма Регион лице контакт тел. имейл
BioAktiv & GreenAktiv България  Димитър Димитров 0883258188 sales@bioaktiv.bg
Агрокласик гр. Плевен Венера Славчева 0888302478 agroclasic@b-trust.org
АГРОНОМ РУСЕ-1 ЕООД гр. Русе Пламен Тодоров 0899814661
Агроном-Русе ЕООД гр. Русе Ивайло Вутов 0899814669 agronomruse@abv.bg
Агростил ООД гр. Разград Илия Новаков 0894638079 agrostilood@start.bg
БГ-РГ ЕООД гр. Монтана Боян Григоров 0885993917 boian_grigorov@abv.bg
Генерал Агрохимикали ООД гр. Враца Валя Симеонова 0885928444 general_vr@abv.bg
Кортис АД гр. Търговище Борислав Цветанов 0877930312 b.tsvetanov@kortis.bg
Максгроу Агро ООД гр. Плевен Людмил Стоянов 0886947776 office@maxgrow.eu
Нова ленд ЕООД гр. Бургас Татяна Новакова 0878570887 novalandltd.bs@gmail.com
Пестицид ЕООД гр. Шумен Недко Недев 0888011074 nedkonedev@abv.bg

 

Кратка информация за Ливадна пеперуда (Loxostege Sticticalis)

Ливадна пеперуда- Loxostege Sticticalis е вредител по широка гама зеленчукови и полски култури -над 230 култури и диви растения, включително: царевица, слънчоглед, моркови, фасул, пшеница,ечемик, домати, картофи и др.

 

 

 

Ларвите се хранят с листа и корени. При храненето по листата остават жилки, а повредените листа стават кафяви.Ливадната пеперуда създава 3-4 поколения в зависимост от климата.

 

 

Яйцата на Ливадната пеперуда се снасят поединично или на малки партиди по долната страна на листата или в почвата.

Плодовитостта варира от 3 до 300 яйца, максимум до 600 яйца. Яйцата се снасят по долната страна на листата, по кълновете и почвата, на партиди (2-3 и повече, понякога

до 20 яйца) или поединично. Развитието на яйцата трае 2-15 дни.

За началото на яйцеснасянето женските се нуждаят от нектар. В търсене на места, подходящи за хранене и яйцеснасяне, възрастните са способни да прелетят десетки километри, което означава, че ако има нашествие на определено поле в едно землище то скоро това ще се случи и в съседни полета.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.