Helicoverpa armigera е известен е като памуков червей или памукова нощенка. Той е основен вредител по памука. Също така нападат  доматите, царевица, нахут и грах, люцерна и тютюн. При памуковите култури нападнатите цветове могат да се отворят преждевременно и да останат без плод. При увреждане на кутийките на растението някои от тях падат, а други не произвеждат влакна или произвеждат влакна с по-ниско качество.

Гъсениците на памуковата нощенка се хранят с пъпки, цветове, зърна, плодове, шушулки; понякога с листа и стъбла. При памука те се срещат по вегетативната част и репродуктивните структури. При царевицата, просото те нападат зърното. При доматите и фасула гъсениците се вгризват в младите плодове, а при нахута нападат листата и консумират развиващите се семена.

Молците са активни по здрач и през нощта. Развитието на насекомите зависи от температурите и валежите по време на храненето на ларвите, особено през пролетта.

Жизнен цикъл

Пълният жизнен цикъл (от яйце до възрастен) продължава между 28 и 45 дни при средна температура от 25°C и 70% относителна влажност.

Мъжките и женските екземпляри се различават по цвета. Възрастните мъжки са зеленикаво-сиви, а женските – оранжево-кафяви. Дължината на тялото варира между 12 и 20 mm, а размахът на крилата е 30-40 mm.

Яйцеполагане 

Продуктивността варира в диапазона 500-1000 яйца, максимум до 3000 яйца. Яйцата се снасят едно по едно или на групи от 2-3 по горната страна на листата и по репродуктивните органи, като цветове, прицветници, пъпки (памук, нахут, домати), по нишките на кочаните, паничките и окосмените части на стъблото (царевица). Развитието на яйцата трае 2-4 дни през лятото, 4-12 дни през пролетта и есента. Яйцата имат сферична форма (0,4-0,6 mm в диаметър) и оребрена повърхност; цветът им е бял, по-късно става зеленикав.

Ларва

Ларвите се развиват от 13 до 22 дни, като на шестия етап от развитието си,те достигат дължина до 40 mm. Окраската им е променлива, но най-вече зеленикава и жълта до червено-кафява.

Диапауза

Какавидите се развиват в продължение на 10-15 дни в почвата на дълбочина 4-10 cm или в памучни бодили или царевични кочани. Какавидите зимуват в почвени шушулки. Окраската на какавидите варира от тъмнокафява до червено-кафява; дължината на тялото е 15-20 mm.

Механизъм на действие на Трихограма върху царевичен стъблопробивач