Еднопоясен гроздов молец
Еupoecilia ambiguella Hb.

Разред Lepidoptera, Сем. Phaloniidae

Гостоприемници

Лоза. Предпочитанието на вида към сортовете лози е както при шарения гроздов молец. Той е втори по значение неприятел на лозата след шарения гроздов молец.

Жизнен цикъл

Развива две поколения годишно и зимува като какавида под кората на лозите.

Летежът на пеперудите от първо поколение започва през третата десетдневка на април и продължава до втората половина на юни. 

Яйцеснасяне

Яйцата се снасят поединично главно по цветните бутони и прилистниците и рядко и по други зелени части на растенията. Една пеперуда снася от 18 до 70 яйца. Яйчният стадий е от 5 до 12 дни. Излюпването на гъсениците започва обикновено през втората половина на май, но е най-масово през първата половина на юни. Гъсениците от първото поколение изгризват вътрешността на цветните бутони и ги оплитат с копринени нишки. Те си построяват укрития от огризки и извержения, които също оплитат с копринени нишки. Една гъсеница поврежда до 50-70 цветни бутона.

Ларва

Ларвният стадий продължава 24-33 дни. След завършване на развитието си, ларвите какавидират главно в местата на повредата и по листата. Какавидният стадий продължава 8-15 дни.

Летежът на пеперудите от второ поколение започва през третата десетдневка на юни – началото на юли и продължава до първата половина на август. Пеперудите снасят яйцата си по ягоридата, зазряващите и зрели зърна и по дръжките на зърната. Една пеперуда снася 20-43 яйца. Пеперудите и от това поколение са много чувствителни към влажността на въздуха. Яйчният стадий продължава от 5 до 9 дни. Гъсениците завършват развитието си за 61-80 дни. След това не какавидират веднага, а остават в зърната в продължение на 15-20 дни и тогава се отправят към местата на какавидиране и зимуване – под кората на лозовото растение по стъблото, по чеповете, рамената, цепнатините и на други места.

Повреда

Гъсениците се вгризват в зърната непосредствено след излюпването. Те изгризват вътрешността на ягоридата, зазряващите и узрелите зърна, а така също и семената. Обикновено се вгризват откъм дръжката на зърното или в мястото на допиране на зърната едно в друго. Една гъсеница поврежда до 15-20 зърна. Повредите по ягоридата, зазряващите и узрелите зърна създават условия за развитие на причинители на гниене.