Трихограма еванесценс
Trichogramma evanescens

Трихограмите (сем. Trichogrammatidae) са цяло семейство от паразитиращи насекоми (микро оси), които се хранят с яйцата на различни неприятели по селскостопанските култури. Трихограмите са много малки по размер и не надвишават един милиметър.
Откривайки яйца на неприятеля (различни представители на разред Пеперуди), трихограмата снася в тях по едно или няколко свои яйца (зависи от размера). Насекомото е много добре приспособено към условията на живот, при които се среща гостоприемникът му. Няколко часа след снасянето се изюпва ларва, която веднага започва да се храни, унищожавайки гостоприемника си. Когато ларвата завърши своето развитие, тя се превръща в какавида, а после и във възрастно насекомо, което разкъсва обвивката на яйцето на гостоприемника и излита, за да даде живот на следващо поколение. Една женска през живота си снася до 80 яйца.
Развитието на трихограмата от яйце до възрастно насекомо продължава около 10-15 дни, което зависи в голяма степен от външните климатични условия, като може да се разтегне до три седмици при ниски температури.

[vc_section][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Трихограма еванесценс

Trichogramma evanescens[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][/vc_section][vc_section][/vc_section][vc_row][vc_column][vc_message message_box_style=“outline“ style=“round“ message_box_color=“green“ css_animation=“fadeInLeft“]   Трихограмите (сем. Trichogrammatidae) са цяло семейство от паразитиращи насекоми (микро оси), които се хранят с яйцата на различни неприятели по селскостопанските култури. Трихограмите са много малки по размер и не надвишават един милиметър. Откривайки яйца на неприятеля (различни представители на разред Пеперуди), трихограмата снася в тях по едно или няколко свои яйца (зависи от размера). Насекомото е много добре приспособено към условията на живот, при които се среща гостоприемникът му. Няколко часа след снасянето се изюпва ларва, която веднага започва да се храни, унищожавайки гостоприемника си. Когато ларвата завърши своето развитие, тя се превръща в какавида, а после и във възрастно насекомо, което разкъсва обвивката на яйцето на гостоприемника и излита, за да даде живот на следващо поколение. Една женска през живота си снася до 80 яйца. Развитието на трихограмата от яйце до възрастно насекомо продължава около 10-15 дни, което зависи в голяма степен от външните климатични условия, като може да се разтегне до три седмици при ниски температури.[/vc_message][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_message message_box_style=“solid“ style=“round“ message_box_color=“green“ css_animation=“fadeInLeft“]
Trichogramma evanescens   е ефективна за контрол на Царевичен стъблен пробивач, Нощенки, Ливадна пеперуда и др. Култури: Царевица, Слънчоглед, Лозя, Пипер, Боб, Ориз, Памук, Зеле и др.[/vc_message][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text][Sassy_Social_Share][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]