Репна пеперуда
Pieris rapae L

Разред Lepidoptera, Сем. Pieridae

Гостоприемници

Тя е широко разпространена в нашата страна. Често се появява в по-висока плътност от бялата зелева пеперуда. Напада растенията от сем. Кръстоцветни – главесто и цветно зеле, алабаш, ряпа, репички, хрян и др.

Жизнен цикъл

Репната пеперуда развива две-три поколения годишно. Зимува като какавида по стъблата на дърветата, по корнизите, стоборите, плетищата и др. Пеперудите от презимувалото поколение имагинират в края на април и началото на май. Активни са в топлите часове на деня, от 9 до 18 часа. Хранят се с нектар от цъфтяща растителност. 

Яйцеснасяне

Женските снасят яйцата си от долната страна на листата поединично, предимно по плевелните кръстоцветни растения. Една пеперуда снася средно 150 яйца, при максимум 500. Ембрионалното развитие продължава от 7 до 10 дни.

Ларва

Гъсеницата е кадифенозелена, със сиво-зелена надлъжна бледожълта ивица по гърба. Дължината на тялото е 20-25 mm.

Повреда

Младите гъсеници вредят, като нагризват по листата кръгли отвори, а възрастните гъсеници ги скелетират грубо и правят ходове в главите на зелките. 

Развитието/изхранването на гъсениците продължава около 20 дни. Те какавидират главно по растенията, където са се изхранвали. Пеперудите от следващите поколения снасят яйцата си по културните кръстоцветни растения – зеле, алабаш и други, където гъсениците се изхранват. Те се срещат до късна есен и какавидират на същите места, където и зимуват.