Зимна нощенка (зимен сив червей)
Agrotis segetum

Разред Lepidoptera, Сем. Noctuidae

Гостоприемници

Среща се в почти цяла Европа с изключение на най-северните страни. У нас е разпространена повсеместно. Изхранва се с около 150 вида културни и плевелни растения от 36 семейства. Поврежда житни (пшеница, ечемик, царевица и др.), бобови (люцерна, детелина, фий, грах, бакла и др.), технически култури (слънчоглед, цвекло, коноп, памук и т.н.), зеленчуци (домати, зеле, краставици, лук, патладжан, моркови, пипер и др.) и много плевелни растения (синап, лобода, паламида и пр.)

Жизнен цикъл

Зимната нощенка развива две пълни и частично трето поколение годишно, в зависимост от региона и хранителните гостоприемници. Зимува като гъсеница от различна възраст (при студена зима оцеляват само напълно развитите) в почвата, на дълбочина 10-25 cm. Със затопляне на времето през пролетта гъсениците се придвижват към повърхността на почвата и какавидират на дълбочина 3-5 cm в землиста камера. 

Яйцеснасяне

Женската снася яйцата си поединично или на групи по 2-5 от долната страна на листата, по сухите растителни остатъци и върху почвата. Една пеперуда снася от 400 до над 2000 яйца. Броят на снесените яйца зависи най-вече от вида и количеството на храната, с която се е изхранвала гъсеницата, както и от метеорологичните условия в момента на половото узряване и снасянето.

Ларва

Гъсеницата е от землисто-сива до кремаво-кафява, с мазен блясък. Дължината на тялото достига 40 – 50 mm.

Какавидата е светлокафява. Дълга е около 20 mm.

Повреда

Изключително опасни са гъсениците от последните две-три възрасти. Изхранването продължава 28-35 дни. Възрастните гъсеници също могат да преминават по съседни площи с културни растения.

След като завършат развитието си гъсениците какавидират в землиста камерка на дълбочина 3-5 cm в почвата. Какавидният период е 17-20 дни. Пеперудите от второ и евентуално от трето поколение, летят без прекъсване от юни до септември. Снасят яйцата си в посевите, но и по угарите и по разораните места. Излюпените гъсеници вредят по същия начин и след като завършат развитието си, през октомври-ноември, остават да зимуват.