Приетото днес съобщение дава на промишлеността и инвеститорите предсказуемост по отношение на производството на продукти, които са абсолютно необходими за екологичния и цифровия преход, здравеопазването и отбраната в ЕС. Това е конкретен резултат от Стратегията за устойчивост в областта на химикалите, чиято цел е да се подобри защитата на човешкото здраве и околната среда от най-вредните химикали и да се премине към нетоксична околна среда.

Съобщение относно основните употреби

Понятието „основни употреби“ помага да се прецени кога е оправдано от обществена гледна точка да се използват най-вредните вещества. В случаите, когато употребата е необходима за здравето и/или безопасността и/или е от решаващо значение за функционирането на обществото, и ако няма приемливи алтернативи, това вещество може да продължи да се използва за тази цел за определен период от време. Подробни разпоредби следва да бъдат определени в специално законодателство на ЕС, като се прилага концепцията за съществена употреба.

Общата цел на тази концепция е да се постигне по-голяма регулаторна ефективност и предвидимост за органите, инвеститорите и промишлеността за по-бързо премахване на най-вредните вещества при несъществени употреби, като същевременно се даде повече време за постепенното преустановяване на употреби, които са от съществено значение за обществото. Тя също така ще помогне на промишлеността да направлява и приоритизира инвестициите в иновативни и устойчиви химикали.

За употреби, считани за съществени за обществото, концепцията може да даде на дружествата сигурност, че веществата, използвани в критични приложения — по-специално за екологичния и цифровия преход, но също така и за сигурността и отбраната — могат да продължат да се използват, докато не бъдат налични алтернативи.

Тази концепция може също така да осигури стимули в рамките на доброволни схеми, като например финансиране за устойчиво развитие, както и в областта на научните изследвания и иновациите, като насърчава и улеснява прехода към по-безопасни и по-устойчиви продукти и методи.

Преход към безопасни и устойчиви химикали: доклад на ЕАОС

В подкрепа на прехода към безопасни и устойчиви химикали Европейската агенция за околна среда (ЕАОС) и Европейската агенция по химикали (ECHA) публикуваха на 17 април рамка от показатели за оценка на движещите сили и въздействието на химическото замърсяване. В доклада се констатира, че макар в някои области преходът да напредва, той едва започва в други. При сравнителния анализ беше установено, че все още е необходима допълнителна работа за намаляване на въздействието на вредните вещества върху човешкото здраве и околната среда, и се дават препоръки за бъдещи действия.

Обща информация

Днешното съобщение е важен резултат от Стратегията за устойчивост в областта на химикалите. В стратегията се определят действия за постигане на безопасност и устойчивост на химикалите още при проектирането и за гарантиране, че химикалите не вредят на планетата за настоящите и бъдещите поколения, както и за подпомагане на насърчаването на иновациите за безопасни и устойчиви химикали. Това включва забрана на употребата на най-вредните химикали в потребителски продукти, като например артикули за деца, материали, предназначени за контакт с храни, и текстилни изделия, освен ако тези употреби са от съществено значение за обществото, и гарантиране, че всички химикали се използват по-безопасно и устойчиво.

Бяха създадени няколко действия в областта на иновациите и инвестициите, които да съпровождат засегнатите отрасли при този преход. За да се насърчат безопасните и устойчиви химикали и чистите производствени процеси, между март 2021 г. и септември 2022 г. бяха осъществени 12,000 проекта по линия на „Хоризонт Европа „, „Цифрова Европа„, „Еразъм +“, Фонда за иновации и програмата LIFE. Над 1 милиарда евро бяха предназначени за 190 научноизследователски и иновационни проекта.

Стратегията също така насочва вниманието на държавите членки към възможностите на Механизма за възстановяване и устойчивост да инвестира в екологичния и цифровия преход на промишлеността на ЕС, включително в химическия сектор. По подобен начин в „Път за преход за химическата промишленост“ (публикуван през 2023 г.) се предлагат действия и условия за постигане на екологичния и цифровия преход и подобряване на устойчивостта в химическата промишленост.

За повече информация

Съобщение относно съществената употреба

Съвместен обобщаващ доклад на ЕАОС и ECHA относно рамката на ЕС за показателите за химикалите,

Стратегия за химикалите с цел устойчивостМеханизъм за възстановяване и устойчивост

Преходен път за химическата промишленост

Въпроси и отговори

Съществената употреба е още един инструмент в нашия инструментариум, който може да ни позволи да действаме по-бързо за премахването на най-вредните химикали, за да опазим нашето здраве и околната среда. Като приемаме критерии и принципи, които определят кои употреби на вредни химикали са от съществено значение за обществото, ние осигуряваме сигурност за промишлеността и инвеститорите, но също така изпращаме силен сигнал, че няма място за вредни химикали, ако те не са от съществено значение за обществото. Съществуват по-безопасни и по-устойчиви алтернативи, които сега ще се превърнат в норма.

Виргиниюс Синкявичюс, комисар по въпросите на околната среда, океаните и рибарството

Categories:

Tags:

Comments are closed